el-GRen-US
Language
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025

Αγ. Αποστόλων (Γάιος)

image

Αγ. Αποστόλων (Γάιος)

Η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων στο Γάιο των οικογενειών Τράνακα και Γούλιου αναφέρεται στον κατάλογο εκκλησιών του 1686 (πιθανότατα χτίστηκε μεταξύ 1600-1630) και βρίσκεται πάνω σε παλαιότερο ναό της εποχής του Ιουστινιανού και αυτός κτισμένος σε παλαιοχριστιανικό ναό.

Ανακαινίστηκε το 1858 και ξεχωρίζει για το θαυμάσιο καμπαναριό, κτισμένο σύμφωνα με την επιγραφή του τον Ιούνιο 28. 1860, με έρανο των κατοίκων. Το τέμπλο και τα Δεσποτικά αγιογραφήθηκαν το 1714, από τους Γιαννιώτες Αντώνη Νομικό και Νικόλαο Χωραφά που αμείφθηκαν με 24 ριάλια.

Η Ουρανία είναι έργο του Επτανήσιου ζωγράφου Γαζή (1878), εικονίζει τη σκηνή που ο Σίμωνας ο Κυρηναίος οδηγείται στο Γολγοθά να σταυρωθεί και αποτελεί αντίγραφο της εικόνας του Ραφαήλ που βρίσκεται σε μουσείο της Μαδρίτης.

Έργα του Γαζή είναι και οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Οι εικόνες σε τετράγωνα πλαίσια, η Βάπτιση του Κυρίου στον τοίχο αριστερά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στον τοίχο δεξιά είναι από τις εικόνες που φέρανε οι Παργιανοί πρόσφυγες από την Πάργα το 1819, όπως και το αργυρό θυμιατό. 



Ο ναός ξαναεπισκευάζεται το 1963, 

αλλά δυστυχώς καταστρέφονται οι τοιχογραφίες πίσω από τα δεσποτικά που απεικόνιζαν τους αποστόλους Γάιο και Κρίσπο, οι οποίοι κήρυξαν τον χριστιανισμό στο νησί. Κάτω από το Άγιο Βήμα είναι θαμμένος ο Κορίνθιος μαθητής του Αποστόλου Παύλου Γάιος, ο οποίος παράμεινε στους Παξούς όπου και πέθανε, ενώ ο Κρίσπος έφυγε και συνέχισε αλλού το κήρυγμά του. Λέγεται ότι ο Άγιος Γάιος απάλλαξε το νησί μας από τα φαρμακερά φίδια που εκείνη την εποχή ήταν πολλά κι επικίνδυνα. Οι παλιότεροι συνήθιζαν να παίρνουν χώμα, να το ανακατεύουν με νερό και να το πίνουν, γιατί πίστευαν ότι τους έκανε άτρωτους από τα δαγκώματα των φιδιών. 

Από τον Γάιο, έλαβε το όνομά της και η πρωτεύουσα του νησιού, στην οποία βρίσκεται ο ναός. Η μνήμη του Αγίου Γαΐου καθιερώθηκε από το 1985 να εορτάζεται μαζί με τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στις 29 Ιουνίου και να γίνεται λιτανεία της εικόνας του. Το 2002 ολοκληρώθηκε η συντήρηση των εικόνων και του τέμπλου του ναού.

Στο εσωτερικό του ναού είναι θαμμένοι πολλοί επιφανείς Παξινοί και ευεργέτες των Παξών, όπως ο Φωκίων Καρούσος, η Αντωνία Καρούσου το γένος Μαρτινέγκω, η Αντωνία Μπογδάνου-Καρούσου, ο καπετάν Τόμας Βελλιανίτης κ.α.

Στο νεκροταφείο του ο παλιότερος τάφος είναι πιθανότατα του 1828.






Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by Δήμος Παξών
Back To Top